27
Maj 16

Gör det själv #19

Gör det själv #19 – Kreativa projekt för helgen

Här hos mig i Stockholm är det regnigt och grått. Det är dock = mer troligt att en får lust att stanna inne och skapa nåt. Hehehe. Som vanligt rasar veckorna på i snabb takt och jag räknar ner till semestern. Det är inte ens en månad kvar tills jag är i Italien, bor i hus, badar, dricker lokalt vin och lagar god mat med fina vänner. Den här helgen ska jag som jag berättade om tidigare gå på bloggkonferens (BBCON). Och på söndag ska jag gå på fotboll. Det blir kul.

Just nu är jag inne i en period med massa idéer på projekt jag vill göra. Men tiden räcker inte till. Men jag ät glad att idéerna kommer för då kan jag spara dem till senare.

Vi tar och kikar på vad jag inspireras av just nu.

1) Glasspinne-pussel via Frogs and Fairies – Så himla smart litet pussel. Kul grej att göra och faktiskt rätt klurigt tycker jag nog. Dessutom himla fint. Perfekt present till lite äldre barn. Och går ju kanon att återbruka från sommarens alla glassar.

2) Paketinslagning med pärlor via Tell Love and Party – Fint, lekfullt och nästan en känsla av att det är tecknat. Jag skulle vilja nörda ner mig ännu mer i paketinslagning och gå en kurs typ. Det vore kul!

3) Rumsspray via Homey oh my! – Jag vet inte vad det är, men efter att ha sett flertalet DIYade rumsspray har jag blivit otroligt sugen på att göra en egen doft. Men här känner jag att gränsen verkligen är hårfin för att inte lukten ska ta över. Men det vore kul att testa göra ett eget, verkar ju himla enkelt.

4) Shiborikudde via The Crafted Life – Shibori och batikmönster har verkligen fått en uppsving igen. Stina gjorde en batikvariant till Monthly Makers som ni absolut måste kika på. Jag har tidigare färgat shorts och tycker det är himla kul!

Fler grejer du kan göra själv
#10 / #11 / #12 / #13 / #14 / #15 / #16 / #17 / #18

 

TRANSLATION: Here are four projects that inspire me right now. Happy DIY-weekend
1) Popsicle stick puzzle via Frogs and Fairies
2) Beaded gift wrap via Tell Love and Party
3) Room Sprays with printable label via Homey oh my!
4) Shibori pillow via the Crafted Life

Pin It
26
Maj 16

BBCON – En bloggkonferens och inspirationsboost

bbcon

På lördag är det dags för BBCON som Better Bloggers (Sveriges första yrkesnätverk för bloggare) anordnar. En bloggkonferens om trender, nätverkande och inspirerande föreläsningar – för bloggare, influencers och marknadsförare. Jag är så taggad på att gå och ser fram emot en dag full av inspiration och pepp från andra. För bloggande kan vara himla ensamt på ett sätt. Så att få träffa andra med delvis samma intresse och att få plats och utrymme att prata bloggande som en business känns så roligt.

Min blogg har öppnat flera nya dörrar för mig. Jag blir kontaktad av företag som vill samarbeta. (Där är jag för övrigt sjukt selektiv för jag vill kunna stå för det jag skriver om och gör till 100%.) Snart kommer förresten ett samarbete som jag jobbar med ut och det känns så roligt. Håll utkik! Jag har träffat Monthly Makers gänget och byggt upp början till något fint. Lärt känna nya människor och lärt mig så himla mycket över lag. Jag har hållt i föreläsningar, workshops, åkt och konsultat hos företag, gjort pysselsidor för en ungdomstidning med mera. Heja bloggen och bloggande.

Är ni några fler som ska på BBCON? 

(Är du sugen att gå, men inte har en biljett tror jag att det ska finnas några kvar, köp dem här!)

Pin It
25
Maj 16

Rör-ihop-kaka med rabarber och ingefära

Rhubarb cake

Jag är uppväxt i ett hus med trädgård och vi har då haft fruktträd, bärbuskar och ett stort trädgårdsland med kryddor och grönsaker. En av mina favoriter i landet har alltid varit rabarbern. Knapra på den rå så att hela ansiktet vrider sig av surhet, koka kräm, saft eller slänga ihop en smulpaj. Rabarber är så himla mycket sommar för mig.

När jag sen såg att Månadens Gröna, ett vegetariskt matlagningsutmaning av ett gäng duktiga bloggare har börjat med, hade rabarber som första råvara blev jag så glad. Glad av två anledningar.

1) för att rabarber är så gott och jag absolut ville laga nåt med det.

2) för att månadens gröna är inspirerat av Monthly Makers. Det är så himla fint att vi har kunnat inspirera andra till att göra något eget. För att inspirera andra är något av det finaste kvitto en kan få tycker jag.

Hur som helst. På tema rabarber ville jag göra något enkelt och gott. Då kom jag att tänka på en kaka som vi gjort ofta under min uppväxt. En kaka med röda vinbär. Men så tänkte jag att en kan säkert byta ut de röda vinbären mot rabarber. Och som komplement till rabarbern tänkte jag att ingefära vore gott. Sagt och gjort. Jag bakade en röra-ihop-kaka med rabarber och ingefära. Det är svinenkelt.

Såhär gör du:

200g smält smör
4 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
ca 5 dl skivad rabarber
ca 4 cm riven ingefära

Rör ihop alla ingredienser utom rabarbern. Häll ut i en långpanna. Toppa med rabarber. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 min på 175°C. Eller tills kakan har fått en fin färg.

Det här är alltså mitt bidrag till Månadens Gröna. Vill du också vara med, läs mer här inne hos Annie på Vegokäk som är värd.

TRANSLATION: A lovely and delicious rhubarb and ginger cake. 
200g melted butter
4 dl sugar
4 dl flour
2 tsk baking soda
2 tsk vanilla sugar
4 eggs
ca 5 dl sliced rhubarb 
ca 4 cm ginger

Mix all the ingredients except the rhubarb. Put it in a roasting pan. Top with rhubarb and bake in the oven on 175°C for 25-30 minutes. 

Pin It
24
Maj 16

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

Konstfacks vårutställning

I söndags var det sista dagen som Konstfacks vårutställning var öppen. Med tanke på att jag bor ett stenkast därifrån vore det ju synd att inte ha gått dit. Så de sista två timmarna av utställningen gick Philip och jag dit för att kolla läget. Såhär i efterhand borde vi ha gått dit tidigare pga, så sjukt mycket att kolla på. Men vi hann med lite i alla fall.

Jag tycker det är väldigt kul att se vad eleverna hittar på. Vilka olika material en jobbar i och olika syften en har med projekten. Men ibland så går vissa projekt helt över huvudet på mig. Jag kan inte förstå varför eller vad några har gort. Vilket det kanske till och med ska vara. Eller inte.

Jag blir i alla fall inspirerad av att gå och titta på allt fint, roligt, konstigt som gjorts.

 

TRANSLATION: Some photos from Konstfacks degree exhibition 2016. So many things to see and so much to be inspired from. 

Pin It
23
Maj 16

Filmtips: Where to invade next

Where to invade next by Michael Moore

Where to invade next är Michael Moores senaste film. Det är en dokumentär / komedi som handlar om ”how to actually make America great again”. Att den släpps så här i närhet till presidentvalet i USA är ingen slump.

Michael åker runt i världen för att inspireras av andra länder och ta med sig det bästa från det landet hem till USA igen och på så sätt skapa det perfekta landet.

Where to invade next by Michael Moore

Bland annat åker han till Frankrike och får se hur och vad barnen i skolan äter till lunch. För Frankrike är ett av de länder i välden med bäst skolmat. Barnen får vällagad och nyttig mat samt lär sig bordsskick, att servera andra och att sitta ner och äta tillsammans.

Where to invade next by Michael Moore

Han träffar Sloveniens president och pratar om deras fria utbildningar. För alla, även folk som bara flyttar dit för att plugga.

Where to invade next by Michael Moore

Han åker till Italien och pratar om deras syn på arbete och semester. Att det inte är konstigt alls med många, långa semestrar och 8 veckor semester som standard. Samt alla lediga dagar för städernas olika helgon och ”gratis” två veckors semester efter att en gift sig.

Where to invade next by Michael Moore

Han åker till Island och pratar jämställdhet. Hur intressant det är att under den ekonomiska krisen på Island så gick alla banker i konkurs, utom en. Den banken som grundades av två kvinnor. Och att Island hade världens första kvinliga president.

Where to invade next by Michael Moore

Michael åker till Norge och lär sig om norska fängelser och hur liten procent som blir återfallsbrottslingar. Och hur vakterna som jobbar på fängelset snarare är där för att finnas till och hjälpa de som sitter inne. Jämförelserna med USAs fängelser är bissarra.

Where to invade next by Michael Moore

En så himla intressant, rolig och på många sätt väldigt fin film. Tänk om alla länder i världen bara kunde inspireras lite mer av varandra. Vad mycket som skulle kunna förändras. Självklart inte över en natt bara sådär och det finns tusen saker att ta hänsyn till. Men jag tycker verkligen ni ska se filmen om ni har en möjlighet.

TRANSLATION: I recently saw Michael Moore’s movie Where to invade next and I really liked it. Fun, interesting and feel good in a way. I absolutely recommend you to see it. 

Pin It
21
Maj 16

Monthly Makers FÄRG – DIY stänkmåla porslin

Monthly Makers color – splatter paint

Glad lördag på er alla! Hoppas ni har en fin och rolig helg framför er. Idag är det den 21:a och det innebär precis som vanligt att jag visar upp vad jag har skapat under månaden i Monthly Makers. Alicia är den som är värd och temat är FÄRG. Jag gillar verkligen färger och tänker att jag egentligen är en färgglad person. Men kollar jag igenom min garderob och det jag skapar håller det sig oftare till den lite dovare färgskalan. Gärna svart, vitt och grått. Så på ett sätt kan en säga att det var en liten utmaning för mig, men på ett sätt inte. Temat är rätt så brett då färg ju faktiskt kan innebära i princip vad som helst. För att begränsa mig lite försökte jag hitta en teknik jag var lite extra nyfiken på. Och på senaste tiden har jag snöat in på stänk eller splatter. Sagt och gjort så fick det bli. Jag skulle stänkmåla porslin.

På riktigt, så enkelt och ganska befriande att inte ha så mycket kontroll över slutresultatet. (Men ganska så kladdigt med tanke på att en faktiskt SKA skvätta/stänka/splatta ut färgen. Så tips, gör det utomhus eller se till att täcka över golv och sånt du är extra rädd om.)

Monthly Makers color – splatter paint

Monthly Makers color – splatter paint

Det är inte alls så många steg och inte alls svårt. Bara att våga stänka.

Svårighetsgrad:

Tidsåtgång:
mindre än 30 min (+ torktid och härdning i ugn)

Du behöver:
⟡ Porslin att stänka på (mitt kommer från Granit och Myrorna)
Porslinsfärg
⟡ Pensel
⟡ Ugn (för att härda färgen i)

(Beskrivning efter bilden)

Monthly Makers color – splatter paint

Gör såhär:
⟡ Blanda ev ut porslinsfärgen med någon droppe vatten för att det ska gå lättare att stänka.
⟡ Doppa en pensel i färg och stänk på porslinet som om det inte fanns en morgondag.
⟡ Variera avståndet från porslinet och om du vill, dra med fingret över penselborsten för att skapa små stänkprickar.
⟡ Låt fantasin flöda och skvätt från olika håll.
⟡ Låt torka enligt anvisningarna på just din porslinsfärg.
⟡ Härda i ugn enligt anvisningarna på just din porslinsfärg.

KLART!

Monthly Makers color – splatter paint

Monthly Makers color – splatter paint

Monthly Makers color – splatter paint

Bonustips: Tejpa en porslinssked med maskeringstejp. Doppa skaftet i färgen, låt torka.

Monthly Makers color – splatter paint

Monthly Makers color – splatter paint

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I april är temat FÄRG och Alicia är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med senast den 28 maj. Efter det sätter Alicia ihop ett färgsprakande inlägg med allt vi skapat tillsammans.

Är så nyfiken på att se vad ni har gjort!

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

Monthly Makers color – splatter paint

TRANSLATION: Monthly Makers is a creative challenge where we want you to create with us. Each month has a theme and based on the theme we all create awesome stuff. This month’s theme was COLOR and I made this collection of splatter painted dishes. 

Difficulty level:
▲△△△△

Time requirement:
less than 30 minutes (+ time for the paint to dry and baking in the oven)

You need:
⟡ Dishes or other porcelain
⟡ Porcelain color
⟡ Brush
⟡ Domestic oven

How to: 
⟡ Thin the porcelain color with a few drops of water, that makes it easier to splatter with.
⟡ Dip the brush into the color and then just splatter onto your dishes.
⟡ Keep in mind to cover the floor if you do this indoors.
⟡ Let set and dry (be sure to check the instructions on your color)
⟡ Bake in a domestic oven (be sure to check the instructions on your color)

Pin It
20
Maj 16

Gör det själv #18

Gör det själv #18 – Kreativa projekt för helgen

Fredag igen! Jag tycker att den här veckan gick i en rasande fart. Har haft första presentationer av två olika sajter jag jobbar med och fullt upp med grejer på kvällarna efter jobbet. Så veckan har gått i ett. Tid, ge mig tid. Det ska i alla fall bli skönt med helg, no news där.

I helgen ska jag på 30-års fest. Sen har jag INGET annat planerat. Känns nästan som att jag har missat nåt, men hoppas inte. Jag kommer nog lyckas fylla ut tiden med saker att göra ändå.

I vanlig ordning har jag samlat ihop fyra projekt jag inspireras av som du kan göra själv. Håll tillgodo.

1. Ryggsäck av en av gammal kavaj via Delia Creates – Att göra en egen ryggsäck känns ju så kul. Att den dessutom är gjord av en gammal loppisfyndad kavaj. Genialt.

2. Stenfat för krimskrams via Homey oh my! – Den här sprayfärgen som ser ut som sten blev jag lite nyfiken på. Har sett den i butik, men inte sett hur själva resultatet ser ut. Och såhär på bild ser det ju rätt fint ut. Vore kul att prova förstena (höhö) något själv.

3. Hängande skrivbordsförvaring via Passion Shake – Smart och fint med hängande förvaring ju. Om en har ont om plats är väggarna ett bra alternativ att ha saker på. Vi har gjort en hängande lösning på kontoret för all inkommande post och det känns som om jag skulle vilja fästa ännu mer grejer på väggen.

4. Bordslampa av kopparrör via Handfie – Lampor av kopparrör går att göra och variera i massor. Jag tyckte att den här var himla trevlig. Är orimligt peppad på att köpa (eller kanske mest bara ha) en rörkapare. Ser så kul ut att göra tycker jag.

Fler grejer du kan göra själv
#1 / #2 / #3 /  #4  / #5 / #6  / #7  /  #8  / #9 / #10 / #11 / #12 / #13 / #14 / #15 / #16 / #17

 

TRANSLATION: Here are four projects that inspire me right now. Happy DIY-weekend!
1. Recycled roll top pack via Delia Creates
2. Stone trinket dishes via Homey oh my!
3. Hanging desk organizers via Passion Shake
4. Pipe copper lamp via Handfie

Pin It
19
Maj 16

8 x maj – från 2008 till nu

En grej jag gillar extra mycket med mitt bloggande är att jag har ett så himla stort arkiv av minnen. Jag kan enkelt gå tillbaka och få utvalda återblickar av mitt liv. Jag har ju bloggat sen 2005… Det är faktiskt så himla länge. Och sen 2008 på den här bloggen. Så idag tänkte jag vi kunde kika på olika ögonblick från maj månad från idag och några år bak i tiden. Eftersom det är #throwbackthursday idag.

90's theme party
2015 – Vi hade 90-talsfest på jobbet. Jag var typiskt tuff och svår. Så himla kul och bra fest. → Oh, baby all I remember is the 90’s

Paris day 3
2014 – Var Philip och jag i Paris. Här försöker jag likna Eiffeltornet så bra det går. OBS att jag även har ett litet torn på min tröja.

Cecilia & Tobias wedding
2013 – Gifte sig min barndomskompis Cecilia med Tobias. Så fint att få hänga med sina äldsta vänner på ett bröllop. Tänk att vi har vuxit upp ihop och att vi fortfarande ses och umgås ibland. Så fint tycker jag även om vi inte ses så himla ofta längre.

Söderhavet goes Gnesta
2012 – åkte jag och mitt gamla jobb, Söderhavet, på konferens i Gnesta. Vi konfererade och lagade got mat och drack fruktiga drinkar.

maj2012

2011 – Var jag i Köpenhamn och hälsade på Hanna som bodde där då. Vilket baby face jag hade då jämfört med nu ändå.


2010 – Bodde Philip och jag i Vasastan och hängde var och varannan kväll i Vasaparken. Fint att vi tre, Philip, Stefan och jag fortfarande hänger lika mycket. Då som nu.

pite16

2009 – Åkte jag upp till Piteå på reunion. (Jag pluggade där på Musikhögskolan, fast jag gick inget med musik 2005-2008.) En maxad helg fylld av nostalgi.

sofis mode

2008 – Skrev jag C-arbete och föröskte njuta så mycket som möjligt av min sista tid som student i Piteå. Jag gjorde ett av mina första modelljobb i en större tidning, Sofis Mode och försökte reda ut vad jag egentligen skulle göra i framtiden.

 

TRANSLATION: I love having this big blog archive. Here are some memories from 2008-2015

Pin It
18
Maj 16

Osminkade och svettiga springselfies

RunKeeper selfies

Men halli, hallå. Där är ju jag svettig, högröd och med varierande mängder smink i ansiktet. Javisst! Såhär ser jag ut som naturen skapt mig. Och med den här samlingen selfies, som jag i vanliga fall inte alls skulle lägga ut för allmän beskådan, vill jag säga att jag har kommit igång med löpningen igen. Det är faktiskt så himla skönt. Jag tycker om att springa ute och allra helst att träna inför lopp. Tidigare år har jag sprungit Vasastafetten (2013 + 2014), Midnattsloppet, VårRuset och Bellmanstafetten för att nämna några. Jag brukar ofta försöka att boka in lopp sent på sommaren (så att en hinner träna lite inför och bli bättre).

Ibland kan det kännas motigt att ta mig ut och springa, men jag har satt ett litet mål för mig själv att jag ska springa en timme varje vecka. Det är inte så himla mycket, men för mig känns det bättre att göra något och klara målet än att ständigt ligga efter och misslyckas. Antingen tar jag en långrunda en dag eller så kan jag springa två kortare under två dagar.

Sen mäter jag och dokumenterar varje runda med RunKeeper som dessutom är kopplat till ett aktivitetsarmband som jag har på min arm 24/7. Då har jag lite koll på hur långt jag springer och hur snabbt. Sen tar jag alltid en selfie direkt när jag är klar och som tröttast och kan koppla det till min runda. Kul tycker jag att bilden får bli lite hur som helst, men att jag ändå alltid känner mig glad efteråt hur trött jag än är. För det är lite det som jag måste påminna mig själv om. Den här sköna känslan efteråt när kroppen har fått jobba lite.

Och på måndag ska jag springa lopp faktiskt, VårRuset. Jag hoppas på härligt väder och att jag känner mig pigg när jag springer.

 

TRANSLATION: I’ve started to run again! And traking and taking selfies with RunKeeper.

Pin It
17
Maj 16

Inspiration Monthly Makers – FÄRG

Monthly Makers inspiration – FÄRG

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10

Visst har ni koll på Monthly Makers(ni vet den här kreativa utmaningen som jag och 11 avdra bloggare håller i?) Alicia är värd den här månaden och temat är FÄRG. Nu har det gått en vecka sedan temat presenterades och vissa av er kanske har kommit på vad ni vill göra och andra har inte en aning än.

Därför har jag samlat ihop lite inspiration för att kicka igång tankarna. Själva temat är ju väldigt brett. Här kan en nästan göra vad som helst. Du kanske har en favoritfärg du vill skapa något i? Kanske en särskild teknik med en färg? Jag är extra intresserad av att måla vått i vått, stänka på en färg eller spreja med sprejfärg. Men annars kanske du har ett garn som är i en färg du vill göra något med, eller så har du massa garn i olika färger. Du kanske vill måla om en möbel eller bara måla dit en liten detalj. Måla en tavla, färga ett tyg, använd målarfärg eller sy något i ett färgglatt tyg. Du kan nästan göra vad som helst.

Jag har några olika tankar på vad jag skulle vilja göra. Tror det lutar mer åt en grej framför något annat, men jag har inte bestämt mig än. Känner att jag har massa möjligheter att göra något roligt. Frågan är bara vad. Ett riktigt lyxproblem ändå.

Törstar du efter mer färgglad inspiration kan du kika in hos Wilda, Ruth, Mikaela, Beatrice, Sandra eller Stina. Alla har alla satt ihop härliga inspirationsinlägg maxade med färg.

Har du några tankar än?

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

 

TRANSLATION: Monthly Makers is a creative challenge where we want you to create with us. Each month has a theme and based on the theme we all create awesome stuff. This months theme is COLOR.

Pin It