21
Okt 16

Monthly Makers LEKSAKER – Gör ditt eget kinaschack

DIY Chinese Checkers by Anna María

Då var det den 21:a och dags för mig att visa upp vad jag har hittat på i månadens Monthly Makers. Temat vi har jobbat och jobbar med är LEKSAKER. Som vanligt ett tema som en kan tolka på en mängd olika sätt. Jag valde att göra ett eget kinaschack för att spela spel är en av de bästa typerna av lek.

DIY Chinese Checkers by Anna María

Kinaschack är ett spel jag alltid har kopplat till min mamma för jag tyckte hon var så himla bra på det när jag var mindre. Och det är kul att spela, en får vara lite taktiskt och flera kan vara med. Mitt bästa är när jag får till ett så pass bra drag att jag kommer över hela spelplanen. Det är grejer det.

DIY Chinese Checkers by Anna María

Att göra ett eget kinaschack är egentligen inte så svårt. Däremot så tar det tid. En himla massa tid. Men som min gammelmormor sa. Det syns inte på’et hur länge man har varit om’et. Men det var däremot rätt kul att göra. Så jag tänker att det går jämt ut.

DIY Chinese Checkers by Anna María

Svårighetsgrad:
▲▲
△△

Tidsåtgång:
60+ min

Du behöver:
Plywood hexagon (jag hittade en perfekt spelplan färdigsågad och allt på Panduro)
Träpärlor 12 mm (eller träkulor utan hål) 60 st
◆ Borr 8 mm
◆ Hobbyfärg i 7 olika färger
◆ Pensel
◆ Tandpetare
◆ Sandpapper
Mall för kinaschack (ladda ner den gratis här)

(Beskrivning efter bilden)

DIY Chinese Checkers by Anna María

Gör såhär:
☆ Börja med att ladda ner och skriva ut min mall för kinaschack. Se till att du skriver ut den lika stort som du vill ha din spelplan.

☆ Tejpa fast mallen på din träbit. Ta en skruv, syl eller borret och markera i mitten av alla hål var du ska borra. Se till att trycka tillräckligt hårt så att det syns.

☆ Borra alla 121 hålen och försök att göra dem lika djupa, men inte gå igenom träskivan.

☆ Slipa bort ojämnheter med sandpappret.

☆ Måla alla hålen i de färger du önskar. Jag valde att måla alla hålen vita först och sedan målade jag de yttre stjärnspetsarna, det vill säga boen i sex olika färger.

☆ Måla sedan träpärlorna 10 st av varje färg. Jag trädde mina pärlor på en tandpetare för att lättare komma åt och måla runt hela. Låt torka. Ett tips när du vill låta pärlorna torka är att ställa ner dem i en skål med ris. Riset hjälper dem nämligen att stå rakt.

☆ När färgen är torr på både pärlor och spelplan är det bara att sätta igång och spela.

DIY Chinese Checkers by Anna María

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I oktober är temat LEKSAKER och Elsa är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med senast den 28 oktober. Efter det sätter Elsa ihop ett inlägg med allt vi gjort.

Och jag ser som vanligt fram emot att se vad ni alla hittar på!

✄ ✎ ✄ ✎ ✄

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✄ ✎ ✄ ✎ ✄

 TRANSLATION: Monthly Makers is a creative challenge where we want you to create with us. Each month has a theme and based on the theme we all create awesome stuff. This month’s theme was TOYS and I made this Chinese Checkers board game.

Difficulty level:
▲▲
△△

Time requirement:
60+ min

You need:
◆ Plywood hexagon 
◆ Beads 12 mm 60 pcs
◆ Drill 8 mm
◆ Craft paint in 6 different colors
◆ Brush
◆ Toothpick
◆ Sandpaper
Template for Chinese Checkers (download it for free here)

How to: 
☆ Start by downloading this free printable template that I made. Make sure you print it as big as you want to have your board.

☆ Tape the template onto your piece of wood. Take a screw, awl or drill and mark in the middle of all the holes where to drill. Be sure to press hard enough so you can see where to drill.

☆ Drill all 121 holes and try to make them equally deep, but do not go all the way through.

☆ Grind away any roughness with sandpaper.

☆ Paint the inside of the holes. I choose to paint all the holes white as a base. Then paint each point of the star (10 holes in total) with a separate color.

☆ Then paint the wooden beads, 10 of each color. 

☆ Let the paint dry and start to play!

 

Pin It
19
Okt 16

Hantverka – kvällen då jag lärde mig mer om läder

Hantverka med Mimmi Staaf och Betonggruvan

Mimmi Staaf och Betonggruvan har en mycket bra grej som de kallar för Hantverka. Det är kurstillfällen i olika hantverk. De har exempelvis vävkurser där du får göra en väggbonad. En kurs i makramé där du lär dig att knyta amplar. Och så har de en läderkurs där en får lära sig grunderna i läderhantering samt att en får göra två mindre projekt i just läder. Den här kursen är det Johanna Landin från Myr Studio som håller i.

Och det var just för den här läderkursen som jag gick bort till Midsommarkransen och Mimmi Staafs fina butik här om dagen.

Hantverka med Mimmi Staaf och Betonggruvan

Under kvällens gång fick vi som sagt lära oss grunderna i läderhantering och vi fick även prova på att göra två mindre projekt. Jag valde att göra en nyckelring med en fläta och att bara skära i lädret och få det rakt och bra var en konst i sig. Men så antar jag att det är med allt en gör första gången. Trots att jag vill vara proffs från början och göra rätt går det inte alltid.

Hantverka med Mimmi Staaf och Betonggruvan

Men det är lite det jag gillar med kurser. En kan få lite mer information och lära sig mer om något av någon som är riktigt duktig. Och det roligaste är ju att en får prova på. Plus passa på att misslyckas för det är då en lär sig mest. (Även om jag själv avskyr att misslyckas så vet jag om att det kan vara bra för utvecklingen.)

Hantverka med Mimmi Staaf och Betonggruvan

Jag hann med att göra två nyckelringar. En med en fläta och en med text på. Den med texten misslyckades jag monumentalt med. Det kanske inte syns här på bilden, men på andra sidan om nyckelringen har jag bankat alldeles för hårt med bokstäverna så det knappt går att tyda vad det står. Men nu vet jag det. En behöver inte banka så hårt för att det ska synas något.

Till höger i bild är min nästan klara korg. En fin liten korg en kan ha smågrejer i. Jag hann inte helt klart med korgen väl på plats. De tre timmarna kursen var gick alldeles för snabbt. Men det jag hade kvar var att knyta två sista hörn, så det var lätt fixat när jag kom hem.

Jag blev verkligen sugen på att hålla på mer med läder. Eller det jag mest tänker att jag ska göra är en kamerarem. (Äntligen!) Jag tänker mig att den där flättekniken skulle passa himla bra för det ändamålet.

Vill du gå samma kurs som jag gick har de en ny kurs i läder den 9 november. Än verkar det finnas platser kvar till det tillfället, så passa på.

Hantverka med Mimmi Staaf och Betonggruvan

Och när jag ändå var hos Mimmi Staaf var jag såklart tvungen att ta mig ett litet varv i butiken och känna och titta på allt fint. Jag tycker den här sänghörnan är så himla inbjudande och skulle gärna lägga mig där.

Hantverka med Mimmi Staaf och Betonggruvan

Hantverka med Mimmi Staaf och Betonggruvan

 


 

Följ mig på Bloglovin’, instagram (@Dnilva) och Pinterest

 

Pin It
17
Okt 16

Monthly Makers inspiration – LEKSAKER

Monthly Makers inspiration LEKSAKER

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 /

Har ni kollat in månadens tema i Monthly Makers än? Det är tema LEKSAKER och Elsa är värd. Vi är alltså mitt uppe i en lekfull månad där jag är peppad på att se vad vi alla tillsammans kommer på. När jag tänker på LEKSAKER tänker jag på allt möjligt som en kan leka med. Första tankarna är i mitt huvud leksaker för barn. Men egentligen behöver det ju inte vara leksaker för barn. En kan ju likaväl göra något för äldre folk. Alla gillar väl någonstans att leka? Eller så kan en göra något av leksaker. Använda gamla delar till något eller sätta ihop till något nytt.

Jag har kommit på en idé som jag började på i helgen, jag tror det kan bli bra faktiskt. Som en liten försmak på vad jag gjort kan jag säga att jag borrade 120 hål igår. Har ni någon aning om vad det skulle kunna vara?

Men hur går det för er? Har ni några idéer på tema LEKSAKER?

✄ ✎ ✄ ✎ ✄

Den 20:e oktober kommer Elsa att blogga sitt bidrag, senast den 28 oktober vill hon ha en länk till det du skapat under månaden.

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✄ ✎ ✄ ✎ ✄

 

Vill du ha mer inspiration? Kika in hos Wilda och Beata.

 


 

Följ mig på Bloglovin’, instagram (@Dnilva) och Pinterest

Pin It
16
Okt 16

Frukostutmaningen vecka 2 – samanfattning

I början av oktober bestämde jag mig för att jag skulle utmana mig själv och försöka äta frukost varje dag. Jag är bra på att äta frukost på helgerna, men på vardagarna blir det lätt att jag slarvar och hellre lägger tid på att blogga eller jobba hemma innan jag åker till jobbet. Varje söndag sammanfattar jag hur det har gått under veckan. Såhär gick det alltså vecka 2 av frukostutmaningen.

Breakfast

Breakfast

Breakfast

Breakfast

Breakfast

Breakfast

Ärligt talat får jag det inte att gå ihop utan att behöva stressa. Antingen hinner jag äta eller så hinner jag blogga. Det skulle vara en lögn om jag sa något annat. Så den här veckan prioriterade jag faktiskt ätandet över mitt bloggande vilket gjorde att jag inte hann blogga det jag ville. Att gå upp tidigare är såklart ett alternativ men jag vaknar och går upp mellan 06.00 – 06.30 varje dag och som denna veckan när jag gick och la mig runt eller strax efter midnatt fick jag inte ihop mina timmars sömn. MEN! Jag åt frukost varje dag och jag tycker jag ta mig tusan att jag har varit en baddare på att variera mig.

Vi kikar på vad jag åt.

Måndag
Jag gick stenhårt ut i måndags och maxade med plättar med varma blåbär. Varför äta något tråkigt när en kan äta något gott? Det bästa var att vi hade gjort smeten kvällen innan så jag kunde bara klämma ut och steka på morgonen.

Tisdag
Två tunnbrödsrullar med min barndomsklassiker kardemummamjölk. Det är alltså mjölk med kardemumma i. Gott både kallt och varmt.

Onsdag
Snabbt och enkelt. Yoghurt med proviva och flingor. Går ju snabbt att lägga upp och kan ätas ännu snabbare.

Torsdag
Chiapudding med blåbär som jag hann fixa iordning hemma, men tog med mig och åt på jobbet framför datorn på grund av tidsbrist.

Fredag
Eftersom jag hade kokosmjölk kvar från chiapuddingen dagen innan fick det bli en repris veckans sista dag. Chiapudding med rivet äpple. en kombination som jag först inte alls trodde skulle funka. Men faktiskt, det visade sig vara himla gott tillsammans.

Jaha. Alla planer som jag hade från vecka 1 om att jag skulle testa en gröt gjorde jag inte riktigt. Kanske kan ge gröten en ny chans den här veckan. Och lite mer förberedelser kvällen innan. Det får bli min målsättning för den tredje veckan.

Hur har det gått för er? Vad har ni för favoritfrukost från veckan som gick?

 


 

Följ mig på Bloglovin’, instagram (@Dnilva) och Pinterest

 

Pin It
14
Okt 16

Gör det själv #35

Gör det själv – Kreativa projekt till helgen

Hatten av för fredag idag! För min del har det varit en riktigt fin vecka. Jag har avslutat projekt och fått roliga nyheter. I helgen ska jag åka ut till Yasuragi för att jobba på ett hårevent och på söndag räknar jag med att sätta tänderna i månadens Monthly Makers projekt. Och på kvällen är det innebandymatcher. Och så behöver jag nog jobba lite också. Oj, känner nu att min helg kommer vara rätt uppbokad visst. I övrigt så känns hösten som en perfekt tid att göra i ordning och fixa grejer hemma. Stora eller små projekt i en salig blandning. Och det är precis vad jag har plockat ihop till er den här veckan.

Vi kikar!

1. Förvaringslåda i filt via Kristy Murphy – Förvaring är något jag gillar att ha. Vet inte varför, men det känns som att en aldrig kan ha för mycket förvaring. Kanske ett rätt praktiskt och lite tråkigt sätt att tänka. Men, himla bra också. Tycker verkligen den här varianten i filt var jättefin.

2. Hållare för kaffefilter via The Merry Thought – Nu dricker ju inte jag kaffe, men tänk vad fint ändå med en kaffestation en gjort själv. Följ länken så hittar du både hur du gör förvaring och hållaren för filter.

3. Rosa & vit hylla – IKEA hack via Enthralling Gumption – Jag gillar IKEA hacks och att med enkla medel sätta en personlig prägel på möbler. Det var fint tycker jag med ett hyllplan i en annan färg också.

4. Sängram av träpaneler via Pretty Nice – Innan vi köpte den sängramen vi har idag var vi väldigt inne på att bygga en egen variant. Den här tycker jag är fin + praktiskt då det inte kan bli dammigt under sängen (och bra för att inga monster kan gömma sig där under heller).

 

Fler grejer du kan göra själv
#20 / #21 / #22 / #23 / #24 / #25 / #26 / #27 / #28 / #29 / #30 / #31 / #32 / #33 / #34

 

Och apropå saker du kan göra själv. Nu har Elsa, som är månadens värd i Monthly Makers släppt vilket tema vi har att jobba med. In här och ta reda på vad det är.

 


 

TRANSLATION: Here are four projects that inspire me right now. Happy DIY-weekend.
1. Felt storage bin via Kristi Murphy
2. Coffe filter stand via The Merry Thought
3. IKEA hack half pink shelf via Enthralling Gumption
4. Bedstead wood panels via Pretty Nice

 


 

Följ mig på Bloglovin’, instagram (@Dnilva) och Pinterest

Pin It