27
Jun 16

Mina odlingar – Juni

Hoppas att ni alla har haft en fin midsommar. Min midsommar var väldigt fin. Vi åt gott, hade femkamp och livemusikquiz. Inte supertraditionellt, men en blandning av Italien och Sverige typ. Men nu till vad inlägget egentligen ska handla om. Stausen på min balkong.

My balcony in june

Precis innan jag åkte till Italien tog jag ett extra varv med kameran på balkongen. Just för att jag vet att det kommer ha hänt en hel del medan jag är här borta. Det skulle ju kunna vara så att det som händer är att allt dör, men låt oss inte fokusera på det. Här har jag ett hörn med tomaterna och gurkan.

Tomaterna växer på i hyfsad takt, men inga blommor har hittills synts till så det tar nog en stund till innan vi har någon tomat att mumsa på. Sibirjaken som är den längst till vänster växer betydligt mer och ser mer ut som en tomat. Glaciern som är den till höger ser mest bara klen ut tycker jag. Vet inte alls vad jag gjort för fel, eller om jag har gjort något fel.

My balcony in june

Ni ser ju här. Den ser liksom svag och inte så tomatig ut, men det kanske är sorten som är så. Jag håller tummarna för att den växer på som tusan medan vi är bortresta.

My balcony in june

Jag tjuvade tomaterna en sista gång. Är det inte sjukt hur snabbt just tjuvar kan växa ibland? Jag tycker det i alla fall. Ena dagen tjuvar jag bort alla och innan jag vet ordet av har det vuxit ut nya flera centimeter långa.

My balcony in june

Tar vi oss en liten titt på gurkan tycker jag att det börjar hända lite där ändå. Det känns som att det typ knoppar sig. (Ursäkta min okunskap här, vet inte alls vad som ska hända med en gurka. Har aldrig läst på om hur en bör göra eller nåt sånt. I år går jag helt på känsla vad gäller den.)

My balcony in june

Ett gott tecken är ju att den har börjat blomma på sina ställen. Jag hoppas att det finns små gurkbebisar när jag kommer hem i alla fall.

My balcony in june

Basilikan växer till sig i balkonglådan. Och när jag kommer hem igen tror jag det är dags för årets första skörd.

My balcony in june

Och kikar vi i den andra lådan så har paprikorna det rätt bra tror jag. De växer och blir större. Inga tydliga blommor än, men jag tror att det är på gång.

Hur går det för er med era odlingar?

 

LÄS MER OM MINA ODLINGAR
Så här skördar jag min basilika
Plantera ut på balkongen
☼ Mina odlingar – Maj

 TRANSLATION: This is how my balcony looks at the moment. The tomatoes are growing bigger and hopefully, they will be blooming when I return from Italy. The cucumber has started to bloom so I have big hopes that I have at least one baby-cucumber. Last but not least, the basil and my peppers. 

Pin It
24
Jun 16

Italien – Ancona

Italy – Ancona

Just nu är jag nere i Italien med ett gäng vänner. Vi har gjort precis som förra året och hyrt ett stort hus där vi bor, lagar mat och umgås. Men innan vi fick tillgång till huset hade vi bokat in oss två nätter i Ancona. Där landade vi sent på kvällen efter en spännande flygresa. Jag har aldrig varit så nära på att missa ett flyg som vi var när vi skulle göra vårt byte i München. Vårt plan från Stockholm landade 5 min innan vårt plan till Ancona skulle lyfta. Mist sagt lite tight med tid. Men jag, Philip och Stefan som satt långt fram i planet tog det långa benet före och sprang genom halva flygplatsen för att hinna bort till vår gate. Jag har sällan varit så fokuserad på att hinna och min mun har aldrig varit så torr som under den här löpturen. Kan bara tänka mig vilken syn det måste varit när jag springer allt jag kan målmedvetet samtidigt som jag försöker framkalla någon som helst saliv i min mun genom att sträcka ut tungan ur munnen. Men vi hann!

Jag var fortfarande inställd på jobbtid så jag vaknade kl 06 av min inbyggda väckarklocka. Tittade ut genom vårt hotellfönster ↑ och somnade om. Så skönt att bara lägga sig och sova någon timme igen.

Italy – Ancona

Största anledningen att vi åkte ner tidigare var för att vi ville se matchen mellan Sverige-Italien på plats. Så mycket mer stämning ju. Vi gick runt nere i stan för att hitta ett ställe som visade fotbollen samtidigt som vi turistade lite.

Italy – Ancona

Jag tycker alltid det är så kul att gå in i kyrkor när jag är på andra platser. Så fridfullt, och mäktigt liksom.

Italy – Ancona

Italy – Ancona

Vi gick förbi någon slags matmarknad som verkade gå mot sitt slut, men vilken himla dröm att ha så många fina råvaror så lättillgängliga och allt smakar ju nästan godare när en har fått handla direkt från bonden på en marknad än att det ska in till en butik först.

Sen gick vi och såg fotbollen, det gick ju som det gick med den matchen. Så det har jag inga bilder på. Italienarna var himla glada i alla fall.

Italy – Ancona

Patrik, jag och Amelia bestämde oss dock för att göra en liten vandring högt upp på en kulle som vi spanat in tidigare. Där var utsikten mäktig och en kunde se ut över hela Ancona. Det var en ganska fin stad inne i stadskärnan liksom, men i och med att det är en hamnstad med en del industri, eller i alla fall en massa hamnarbete så blev det en stor kontrast.

Italy – Ancona

Efter en snabb tur tillbaka till hotellet gick vi ut och iväg till kvällens planer. Vin och mat!

Italy – Ancona

Stefan hade hittat ett mysigt vinotek, Enopolis, som hade massa lokala viner. Vi gick in och delade på en flaska medan Italienarna på plats tyckte synd om oss (alternativ skrattade åt oss) efter förlustmatchen nån timme tidigare.

Italy – Ancona

Vi bad om att få hjälp med att ta ett gruppfoto av oss alla. Kul om jag också får vara med på någon bild tänkte jag. Mannen som fotade var helt klart bättre på vin än fotografering alltså. Den här bilden var nästan i fokus i alla fall.

Italy – Ancona

Italy – Ancona

Sen kom vi till restaurangen vi bokat bord på tidigare på dagen och där åt vi lokala specialitéer. Sjukt rustik mat. Och så härligt att kunna sitta ute till sent och äta middag.

Italy – Ancona

Morgonen efter hämtade vi ut våra hyrbilar och styrde kosan mot Fabriano och vårt hus för två veckor framöver, Villa Mami. Men mer om det senare.

HÄR KAN DU LÄSA MER OM MIN FÖRRA ITALIENRESA

 

P.S. Ni som saknar GÖR DET SJÄLV serien som burkar komma ut på fredagar får hålla er till tåls lite, jag tar en liten paus från det när jag är här nere i Italien. Hoppas det är ok.

 

TRANSLATION: Our first days in Italy. We arrived to Ancona and spent two nights there. 

Pin It
21
Jun 16

Monthly Makers VÄXTER – knyt din egen ampel

Monthly Makers VÄXTER

21 juni idag, vilket innebär att jag ska visa vad jag har gjort i månadens Monthly Makers! Som ni kanske vet har vi haft tema VÄXTER och det är Beata som är värd. Jag fick en kommentar om att det här temat känns som att det borde passa mig som handen i handsken. Då fick jag så himla mycket prestationsångest. Jag har haft massor att göra på jobbet och inte alls kunnat gå in för temat så mycket som jag egentligen ville göra. Plus att jag är i Italien och tänkte liksom ta temat lite som det kom och skapa något när jag är här nere. Men så brottades jag en stund med prestationsdjävulen, vann och gjorde något roligt av det. Skönt tycker jag.

Nu här i Italien kommer fokus ligga mycket på att laga god mat och umgås med mina vänner. Då vill en ju såklart att det ska vara fint runt en när vi gör detta. Mvh en person som fotar allt och vill att det ska vara fint. Så då tänkte jag att jag skulle göra något som vi kunde ha lite användning för. Därför knöt jag 6 olika amplar att hänga växter i. Tänker att det liksom piffar till det lite extra. (Tänker också att de här kommer funka kanon att ha värmeljus i framåt kvällarna.)

Monthly Makers VÄXTER

Att knyta amplar var något jag inte hade gjort innan och tror en kan utveckla till hur komplicerat som helst egentligen. Jag har inte haft internet och kunde därför inte googla upp några avancerade makraméknutar. Så det fick duga med en vanlig hederlig knut. Men det tycker jag faktiskt funkade riktigt bra det med. Bara att variera avstånd och hur många en gör så kan det som egentligen är gjort på samma sätt se väldigt olika ut.

Monthly Makers VÄXTER

Svårighetsgrad:

Tidsåtgång:
mindre än 30 min

Du behöver:
⟡ Snöre att knyta med
⟡ Glasburkar (mina är gamla yoghurtburkar)
⟡ Sax

(Beskrivning efter bilden)

DIY plant hanger

Gör såhär:
Börja med att klippa (exempelvis) fyra snören dubbelt så långa som du vill ha själva ampeln. Lägg snöret dubbelt och knyt en liten ögla i toppen. Knyt sen ihop snörena två och två i den höjd du vill att burkens topp ska vara på. Knyt sedan ihop två snören från olika buntar till en ny bunt. Fortsätt så i så många rader som din burk är stor. Knyt sedan ihop de två yttre snörena och avsluta ampeln genom att knyta ihop alla snören till en botten. Lite knepigt att förklara, men hoppas att bilderna gör det lite tydligare. Knyt så många amplar du vill och behöver. Variera med avståndet på knutarna och prova dig fram.

Monthly Makers VÄXTER

Monthly Makers är en utmaning för dig som vill komma igång med eller utveckla din kreativitet. Under 2016 lanserar vi tolv gemensamma månadsteman för dig att inspireras av, utmanas och skapa utifrån. I juni är temat VÄXTER och Beata är värd. Kommentera detta inlägg med en länk till ditt bidrag för att vara med senast den 28 juni. Efter det sätter Beata ihop ett grymt inlägg med allt vi skapat tillsammans.

Är så nyfiken på att se vad ni har gjort!

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

Pin It
20
Jun 16

Här hittar ni mig på internet

Hörrni! Jag är i Italien! Vi bor i ett helt fantastiskt hus, lagar god mat och badar. Internet är nåt som vi räknade med att ha, men det visade sig vara lite si så där med det. Så jag vet inte hur ofta jag kommer kunna uppdatera härifrån, men undertiden tänkte jag göra en liten genomgång över var ni kan hitta mig på internet.

Bloglovin
Bloglovin’ 
Självklart kan du följa mig via Bloglovin’ (och massa andra bra bloggar för den delen också). Här tycker jag du ska följa mig särskilt nu i sommar när bad, utflykter och ledighet tar upp stor del av mångas hjärverksamhet. Då kan du lätt läsa ikapp en dag då det kanske råkar vara lite sämre väder. Eller när solen helt tröttat ut dig, eller från stranden etc etc.

pinterest
Pinterest
På Pinterest pinnar jag allt jag tycker är fint, inspireras av eller drömmer om. Mest är det DIY-projekt, inredning, växter, blommor, maskerad, spännande platser och fina saker jag önskar jag ägde.

Instagram
Instagram
Små bitar från min vardag. Frukostar, resor, häng, selfies, DIY, natur och sånt jag tycker är fint. Jag heter @Dnilva. Hoppas vi ses!

flickr
flickr
Nästan alla bilder som hamnar på bloggen bäddar jag in via flickr. Det har jag gjort sen 2010 ungefär, så vill du ha en supersnabb genomgång av mitt liv i bilder är det här du bör scrolla dig igenom. Men ibland känns det nästan som att bloggandet skulle gå snabbare om jag laddade upp dem direkt via bloggen. Men samtidigt så gillar jag att ha en dititalt album med massa bilder från mitt liv. Tiden får utvisa hur jag gör i fortsättningen.

annamaria on spotify
Spotify
Jag finns även på Spotify och här kan du se mina publika spellistor. Det är en himla blandning av allt jag gillar.

YouTube
Jag har haft en YouTube-kanal i massa år, men inte lagt upp så himla mycket. En film här och en film där. Tycker video är ett himla kul format och vill göra mer. Då, när och om är det här jag kommer ladda upp det. In och följ nu så kan du säga att du var en av de första prenumeranterna. Hehe.

Ses på internet hörrni!


 
TRANSLATE: This is where you can find me on the internet 

Pin It
17
Jun 16

Gör det själv #22

Gör det själv #22 - Kreativa projekt för helgen

I och med att vi är mitt uppe i tema VÄXTER med Monthly Makers tänkte jag passa på att fortsätta tipsa om grejer på temat. Så här kommer fyra DIY’s du kan göra själv i helgen. Beata som är värd kommer att blogga sitt inlägg den 20:e juni och det är på det inlägget du ska posta en länk till ditt egna bidrag bland kommentarerna. Du har till den 28:e juni på dig att göra det.

1. Dekorerade växter, perfekt so present via Lotts and Lots – Det här var ett himla fint sätt att göra växterna lite roligare. Särskilt om du ska ge bort som present till någon. Skriv ett kul meddelande, gör minigirlanger och pompoms. Extra kul att göra pga att allt är mini också.

2. Ljuskrona med pappersblommor via House that Lars built – Alltså ursäkte mig, men WOW hur magisk är inte den här ljuskronan med pappersblommor. Jag älskar den!

3. Sybåge med blommor via Little Inspiraition – Fint och enkelt sätt att använda tygblommor på. Fint att hänga i fönstret eller från taket som dekoration. Också fint att bara låta ligga framme på ett dukat bord. Kanske perfekt till midsommar?

4. Hängande blommor via Wonderwood – Kolla så fint en kan göra med nyplockade blommor. Så enkelt och smart att hänga dem på väggen i en påse istället för att ha på bordet i en vas. Eller varför bara ha ena? Maxa dekorationerna till midsommar genom att hänga massa tygpåsar med blommor på väggen. Så fint!

 

Fler grejer du kan göra själv
#10 / #11 / #12 / #13 / #14 / #15 / #16 / #17 / #18 / #19 / #20 / #21

 


 

TRANSLATION: Here are four projects that inspire me right now. Happy DIY-weekend
1. Hooray houseplants via Lotts and Lots
2. Upcycled paper flower chandelier via House that Lars built
3. Boho chic hoops via Little Inspiration
4. Hanging garden via Wonderwood

Pin It
17
Jun 16

Explosions in the sky på Berns och min bästa jobbmusik

Explosions in the sky @Berns

Explosions in the sky @Berns

I tisdags efter jobbet mötte jag upp min lillebror Hannes, vi skulle nämligen gå på konsert. Så efter en bit mat på La Neta traskade vi bort till Berns för där skulle nämligen Explosions in the sky spela. Musiken dom spelar är någon slags instrumental post rock (om jag ska försöka mig på att sätta en genre på dem). Konsterten var så himla bra och det var så himla mäktigt att bara känna hur bröstet fylls med musik och en kan bara gå in och liksom på riktigt lyssna på musiken. Detta är för övrigt min bästa musik att jobba till. Jag gillar att jobba till instrumental musik, helst inte för trallvänlig för då kan det sluta med att jag bara sjunger med istället. Hehe.

Så kommer här en lista med  mina 5 bästa band att jobba till.

1. Explosions in the Sky
2. This Will Destroy You
3. Sigur Rós
4. Hugar
5. Mew

Vad lyssnar ni helst på för musik när ni jobbar eller pluggar?


 

TRANSLATION: Last Tuesday me and my brother went to Berns to see Explosions in the sky. Such a great concert. Speaking of wich, here’s a list of 5 great bands I like to listen to when working.

Pin It
14
Jun 16

Inspiration Monthly Makers – VÄXTER

Monthly Makers inspiration – VÄXTER

1 / 2 / 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 / 9 / 10 / 1112

Tänk vad tiden går snabbt, nu är det redan dags för nytt tema i Monthly Makers. Den här månaden är det Beata som är värd och temat vi jobbar med är VÄXTER. (Snabb repetition för dig som inte vet vad jag pratar om. Monthly Makers = en kreativ utmaning varje månad där vi tillsammans, alla som vill, skapar något, nästan vad som helst, på ett givet tema. Allt detta = KUL!)

Som sagt, temat är VÄXTER och det var väl himla lägligt att det snart är midsommar plus att naturen bara svämmar över av växtlighet. Hehe. Har du börjat fundera på vad du ska bygga, fixa, göra, skapa, mecka än?

Personligen kommer jag att fokusera på något enkelt den här månaden. Jag kommer åka till Italien. (Förlåt för tjatet. Nä. Sorry, not sorry förresten.) Så därför behöver jag kunna fixa med det på en plats jag inte har en aning om vad jag har för material eller liknande. Men det känns lite spännande det med. Att skapa inom ännu mer snäva ramar alltså. Bara för att jag reser bort så stannar ju inte skaparlustan av.

För mig kopplar jag växter med mycket grönt, gärna växande grejer. Eller imitation av växande saker. En behöver ju inte använda just växter utan det går ju bra att försöka härma en växt med ett annat material, göra något som en kan ha växter i eller göra något för dina växter. Så mycket kul och så många idéer.

Hur går det för dig? Har du kommit igång med några tankar än?

Den 20:e juni kommer Beata att blogga sitt bidrag, senast den 28 juni vill hon ha en länk till det du skapat.

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

Vi som driver Monthly Makers är Alicia, Annica, Beata, Beatrice, Elsa, Jessica, Mikaela, Ruth, Sandra, StinaWilda och jag.

Du hittar oss på facebook, instagram, pinterest och på monthlymakers.com

✂ ✎ ✂ ✎ ✂

 

TRANSLATION: Monthly Makers is a creative challenge where we want you to create with us. Each month has a theme and based on the theme we all create awesome stuff. This months theme is PLANTS.

Pin It
13
Jun 16

Sista veckan innan semestern

Italy day 3

Italy day 1

Italy day 6

Crazy bananas! Men nu, idag börjar min sista vecka innan semestern. Jag har fullt upp hela vägen in i mål och är lite smått stressad över allt som ska hinnas med. Vi kikar på hur min vecka ser ut. ↓

Måndag
Jobb som vanligt, och jag ska presentera ett projekt jag jobbat med det senaste tiden. Hoppas allt blir godkänt, mycket skönare att åka på semester då. Och ikväll spelar Sverige sin första match i EM. Jag ska hem till några kompisar, kolla på fotboll och äta grillat.

Tisdag
Tidigt på morgonen ska vi besiktiga bilen. Sen ska jag jobba och på kvällen ska jag och min lillebror Hannes på konsert. Vi ska se Explosions in the Sky. Under konsterten är det dessutom avspark för Islands första match i EM. Det vill jag gärna hinna se någon minut av, så även om jag hoppas på en lång konsert vill jag hinna se lite fotboll också.

Onsdag
Jobb, jobb, jobb. Göra klart och få undan så mycket som möjligt inför min semester. Brukar alltid vara mer att fixa med än en tror tycker jag. På kvällen är det årsmöte i vår bostadsrättsförening också. Vilket betyder möte + smörgåstårta. Jag är såklart mest pepp på smörgåstårtan. Men hinner inte stanna så länge och småprata och äta för där på kvällen ska jag hinna packa semesterväskan tänker jag.

Torsdag
Sista dagen jobb innan två veckor ledighet. Avsluta och förbereda så mycket som möjligt inför sommarens jobb. Vid 16 tiden är det dags att ta väskan, vinka hejdå till kollegorna och åka ut till Arlanda. För då flyger jag + ett gäng vänner ner till Italien!

Fredag
Första dagen i Italien. (+ Islands nationaldag!) Vi flyger ner till Ancona och kommer bo där i två nätter innan vi får vårt hus. Så det blir lite turistande innan vi hittar ett ställe vi kan se kvällens fotbollsmatch på. Sverige – Italien, kändes ju som om vi verkligen ville se den på plats.

Lördag
Jag tänker mig ett lugnt uppvaknande, hotellfrukost och checka ut från hotellet. Sen har Stefan letat upp en matmarknad som tydligen bara har öppet på lördagar som vi såklart vill passa på att beöka för att handla och bunkra upp med fina råvaror innan vi på eftermiddagen sår nycklarna till vårt hus vi ska bo i. Så himla taggad!

Söndag
Jag har absolut ingen aning om vad som händer på söndagen. Lite bad, sol och god mat med fina vänner känns som en bra början i alla fall. Längtar så!

 

Hur ser eran vecka ut? Har ni något kul framför er?

 

TRANSLATION: My plans for the coming week. Work, work, work and on Thursday I leave for ITALY! Can’t wait!

 

Pin It
10
Jun 16

Gör det själv #21

Gör det själv #21 – Kreativa projekt för helgen

Fredag igen! Och idag fyller världens bästa mamma, min mamma år. Så jag ska åka till Uppsala för att fira henne efter jobbet. Så min helg blir en Uppsalahelg kombinerad med städning och fix inför att jag åker till Italien nästa torsdag. Kan knappt vänta. Är så redo för lite semester. Men först är det en hel del som ska hinnas med vad gäller jobb.

Vi tar också kikar på vad jag inspireras av den här veckan.

1. Pressade blommor via the Merrythought – Pressade blommor var det längesedan jag gjorde, minns att vi gjorde vykort och bokmärken på förskolan och i skolan. Men då klistrade vi fast den på en pappersbit med hjälp av genomskinlig självhäftande plast. Det här tycker jag var ett fint sätt att spara blommorna.

2. Vattentäta kuddar för balkongen via One O – Det här var ett himla smart trix för hur en kan ha kuddar ute och att det inte gör nåt om en råkar glömma dem ute och regnet helt plötsligt börjar ösa ner. Klart en ska klä kuddens insida i plast ju.

3. Ljusslinga med blad via Honey Oh My! – Jag är svag för ljusslingor i alla dess former och tycker extra mycket om att ha dem utomhus när en sitter ute efter en lång och god middag. Jag ser framför mig hur den här skulle göra sig extra fin i Italien nu när vi ska dit.

4. Blomkruka med gulddetaljer via Place of my taste – Vid det här laget förstår ni nog att jag har en förkärlek till bladguld, (här, här och här har jag använt mig av det tidigare). Tyckte att det här var ett fint och stilrent sätt att göra.

Vad inspireras ni av?

Fler grejer du kan göra själv
#10 / #11 / #12 / #13 / #14 / #15 / #16 / #17 / #18 / #19 / #20

 

☞ P.S. Idag släpper Monthly Makers temat för juni. In och kika hos månadens värd, Beata vilket tema det är.

 


 

TRANSLATION: Here are four projects that inspire me right now. Happy DIY-weekend
1. Pressed flower display via the Merrythought
2. Outdoor pillows + trick via One O
3. String light garland via Honey Oh My!
4. Gold Leaf Planter via Place of my taste

Pin It
09
Jun 16

RECEPT – Lax med zucchini och sockerärtor

Enkel laxrätt – Lax med zucchini och sockerärtor

Det här var inte alls tänkt att det skulle bli ett recept till bloggen, men så knäppte jag ändå av en bild när vi åt den här enkla laxrätten. Plus att det är så himla gott att det ändå förtjänar att få ett eget inlägg. Dels för att jag själv kan komma ihåg att laga det men också så att ni ska kunna laga det om ni får lust. Mer god mat åt folket helt enkelt.

Första gången jag åt detta var vi hemma hos några kompisar till oss. Så tack Calle och Emma för det.

Nu till receptet.

Du behöver:
◇ Laxfilé
◇ Salt och svartpeppar
◇ Smör
◇ Rapsolja
◇ Grädde
◇ En skvätt vatten
◇ Grönsaksbuljongstärning
◇ Zucchini
◇ Sockerärtor
◇ Morötter
◇ Ris / matvete eller annat tillbehör du gillar

Gör såhär:
Börja med att koka till valfria tillbehör. Skär laxen i stora bitar. Salta och peppra. Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. Stek laxbitarna på runtom i ca 5 min. Tillsätt grädde, en skvätt vatten och buljongtärningen. Skiva zucchinin och lägg ner i stekpannan. Koka ihop i 5 min. I med sockerärtor, toppa med morotsstrimlor och smaka av med salt och peppar.

Smaklig måltid.

 

 

Pin It